Juleølskalender 2022

Med andre håndbryggere på Sjælland var der bytning af juløl på Humlebar i Næstved i lørdags den 19. november.

Der var planlagt at være 24 håndbryggere der skulle bytte juleøl, men med et par sene afbud blev det kun til 22. Så vi må selv sørge for et par gode juleøl til den 23. og 24. december.

Mit bidrag til årets juleølskalender er en belgisk stærk ale på 7.9%. Det er faktisk en øl jeg har brygget til mine franske kollegaer i Paris, som hver gang jeg er nede på kontoret har efterspurgt, om jeg ikke tog håndbrygget øl med til dem, så de kunne smage ” bière nordique”.

Opskriften er en klassisk belgisk stærk ale, hvor jeg har tilføjet to små stykker kanel, som jeg har knust og kogt med de sidste 15 min. Som bitterhumle har jeg benyttet Styrian Goldings og Challenger. Styrian Goldings er også benyttet som aromahumle. Som gær har jeg benyttet WLP540 Abbey IV Ale der har gæret ved 23 grader i 3 uger.

Brygkalender 2022 + 2023

Selvom 2022 er ved at gå på hæld, så har jeg en del bryg jeg skal nå at brygge så de bl.a. kan blive klar til DM i håndbryg 2023.

For 2023 har jeg allerede besluttet mig for hvilke bryg der skal brygges, så jeg er klar til at kunne stille op med i diverse festivaller og konkurrencer i løbet af året og til DM i 2024. Kalenderen er ikke komplet, da flere andre bryg vil blive tilføjet efter lyst og behag samt efterspørgsel fra familie og venner.

Der er nogle nye øltyper som hvidtøl, skibsøl, kölsch, märzen og maibock, som jeg ikke før har forsøgt at brygge.

Herudover er der nogle bryg hvis stilart jeg tidligere har brygget, men som jeg nu forsøger at forfine ud fra de kommentarer jeg har fået fra diverse dygtige mennesker der har smagt dem - heriblandt saison, tjekkisk pilsner, wit bier, sweet stout, belgisk dubbel og old ale.

Det skal nok blive et spændende brygår 🙂

Lancering af KHBL’s juleøl 2022 – ”Smagen af JUL”

Så oprandt dagen i går den 1. november hvor Køge HåndbryggerLaugs juleøl – ”Smagen af JUL” blev lanceret hos WIKA Meny i Køge til salg.

Det er en Weizenbock med blomsterhonning og er på 7.9%. Øllen er min opskrift og brygget af HoppeBeer i Solrød. Ud over at bliver sat til salg på flaske i WIKA Meny Køge, så bliver øllen også sat til salg som fadøl på Hugos Kælder i Køge fredag den 3. november til ØJ-dag. Øllen er brygget i et meget begrænset parti.

De sidste par år, hvor KHBL har haft juleøl til salg, er den blevet udsolgt på under to uger.

"Smagen af JUL" - KHBL's juleøl 2022 til salg i WIKA Meny Køge

Køge HåndbryggerLaugs juleøl baseret på min opskrift på fad hos Hugos Kælder i Køge

Homebrew World Championship

Køge HåndbryggerLaugs juleøl baseret på min opskrift på fad hos Hugos Kælder i Køge

Så er det ved at være tiden hvor finalen i Homebrew World Championship finder sted (livestreames på Facebook fra Fanø Bryghus).

"Smagen af Jul" - Mørk og lækker :-)

Jeg stiller i år op i den kreative kategori med min GOSE hvor der er tilføjet passionsfrugt. Den kreative fortælling der skal medfølge øllen er en vigtig del for den samlede bedømmelse i den kreative kategori. Du kan her læse mit kreative indlæg. Det bliver spændende at se hvordan det går 🙂

Lørdag den 12. november kan du på følgende link se hvilke tre håndbryggere der kom i finalen i hver af de 5 ølstilskategorier samt i den kreative kategori og går derfra med præmien at få brygget og solgt sin øl kommercielt.

Bygning af et brygskur

Jeg er nok ikke den eneste håndbrygger, der begynder at overtage mere og mere af pladsen i privaten. Ud over vores bryggers, hvor jeg brygger mit øl, så er hele legehuset og vores lille skur ved garagen fyldt op af mine køleskabe, fustager, flasker m.m.

Derfor efter gode samtaler med min kære hustru fik jeg grønt lys for at inddrage 1/3 af vores garage til brygskur, hvor jeg kunne have mine gærtanke, fustager, køleskabe m.m.

Nu er jeg endelig nået så vidt at det er blevet klar til indflytning. Jeg har fået stor hjælp af min bror til at trække strøm og opsætte afbrydere samt af min nabo der er erfaren nu tidligere malermester til, at få den rigtige epoxy maling der skulle på gulvet efter jeg havde udlagt selvnivellerende gulvspartel. 

Skydedøren er valgt for at få så megen plads som muligt og for at give fronten mod resten af garagen en flot finish. Jeg er glad for resultatet og glæder mig til at komme i gang med at bruge mit nye brygskur. Du kan nedenfor se en video af det færdige resultat.

Westvleteren 12 – verdens bedste øl?

I det lokale Køge håndbryggerlaug hvor jeg er formand, havde vi i bestyrelsen lavet en udfordring for vores medlemmer at der skulle brygges en klon på Westvleteren 12. Der var 18 håndbryggere der var med på udfordringen der passede med, at vi kunne lave seks hold á 3 personer, som hver fik udleveret et brygkit af Westvleteren 12 - indkøbt til lejligheden hos Hjemmebryggeren.

Westvleteren 12 er kendt som verdens bedste øl, og er en af de få øl der har scoret de fulde 100% på flere af de kendte øl-sites. Samtidigt er den, ikke overraskende svær at få fat i, og ofte ret dyr (ca. kr. 100.- for en 0.33cl flaske hvis den købes hos en dansk ølforretning). Westvleteren 12 er en mørk, fyldig og sødlig øl der, hvis brygges og lagres korrekt, er balanceret til perfektion.

De seks hold bryggede øllen i april 2022 ud fra den samme opskrift og med de samme ingredienser. Den eneste forskel var bryg- og gæringsudstyret samt håndbryggerne bag de forkellige bryg. I følge vejledningen skal øllen lagres i mindst 3-6 måneder før man begynder at drikke den, men den kommer ikke helt til sin ret før den er et par år gammel.

Den 26. Oktober 2022 (6 måneder efter brygningen) skal vi smage og sammenligne de seks øl. Det bliver spændende at se om der er en forskel mellem dem og hvis ja, undersøge hvad forskellen skyldes, så vi kan lære af det og blive endnu bedre håndbryggere.

Mit holds færdige brygresultat af Westvleteren 12-klon

Mit holds færdige brygresultat af Westvleteren 12-klon

Stor succes ved Køge Håndbrygger Festival 2022

Hyggelig eftermiddag lørdag den 8. oktober hvor Køge Håndbryggerfestival blev afholdt. Var beæret over at få valgt min skotske Wee Heavy "What's under the kilt?" som publikumsprisen blandt de mange gode håndbryggede øl.

Den ansvarlige ølindkøber og ølsommelier fra MENY WIKA Køge; Brian Lindberg Hansen sagde, at niveauet fra de håndbryggede øl, der blev udskænket denne dag, var så utroligt højt, at de sagtens kunne blive solgt kommercielt og hamle op med kvaliteten fra professionelle bryggerier.

Endnu engang har Køge og omegn vist, at vi har de absolutte bedste håndbryggere i Danmark.

Præmieoverrækkelse af Publikumsprisen

Præmieoverrækkelse af Publikumsprisen

God stemning fra et godt besøgt Køge Håndbryggerfestival 2022

Brygning af årets juleøl – ”SMAGEN AF JUL”

Som resultat af årets juleølssmagning i Køge HåndbryggerLaug, havde jeg den store ære at få valgt min juleøl som den bedste blandt de deltagne øl af både håndbryggere og de kommercielle partnere (Meny WIKA Køge og Hugos Kælder Køge).

Øllen blev herefter brygget den 3. oktober 2022 Hoppe.beer i Gl. Solrød, hvor jeg fik lov til at deltage sammen med brygger og indehaver Frederik Hoppe. Øllen er en Weizenbock med bl.a. blomsterhonning, som forventes at ramme de 7.9% i alkohol.

Det er planen at ”SMAGEN AF JUL” bliver lanceret i begyndelsen af november på 0.33L flasker i Meny WIKA Køge og på fustage på Hugos Kælder i Køge.

Brygning af Køge HåndbryggerLaugs juleøl 2022 - "Smagen af Jul"

Noget godt håndbryg på hanen er altid dejligt

Hvis du kommer til Køge Håndbryggerfestivallen den 8. oktober kan du bl.a. smage min amerikanske cream ale "Humle boost" samt min røget porter "Smokin'!". Min Düsseldorfer Altbier, som jeg vandt sølv med til DM 2022, har jeg brygget til et kommende privat arrangement.

Min mørke stærke belgiske ale "Munkens fristelse" er mit forsøg på at brygge en øl der minder om ST. BERNARDUS - ABT 12 QUADRUPEL. Den er jeg godt tilfreds med, men ikke en der skal drikkes meget af uden man skal have en lur bagefter 😉

Jeg er klar til Køge Håndbryggerfestival

Lørdag den 8. oktober fra kl. 12.30 – 15.30 finder Køge Håndbryggerfestival igen sted, denne gang på adressen KOA Køge og Omegn Automobilklub, Tangmosevej 5 i Køge. Ved festivallen kan du smage spændende øl kreeret af 10 dygtige håndbryggere. Flere af dem har netop i år vundet medaljer ved det seneste Danmarks Mesterskab i Håndbrygning.

Til de indlagte smagskonkurrencer stiller jeg denne dag op med en Wee Heavy/Scotch Ale ved navn ”What’s Under The Kilt? Herudover kan du også få lov til at smage min Gose med Passionsfrugt, min Amerikanske Cream Ale samt min Røget Porter brygget med malt røget over elletræ og bøg.

Jeg og de øvrige deltagne håndbryggere vil sammen sørge for, at du får en god smagsoplevelse og indblik i øllets forunderlige verden.

Billetter kan købes her

Release af Taphouse Open 2022 vinderøl!

Sådan her så det ud tilbage i foråret da hjemmebrygger Andreas Werenfeldt vandt Taphouse Open 2022 med sin knaldrøde fruited sour ‘Triple Berry Miracle Elixir’, hvor jeg kom ind på en 3. plads med min dobbelt bock "KREATOR" . Release 1/9-22 kl. 16.00 på TapHouse

Jubilæumsbrag ved Køge Øldag 2022 trods våd start

Indtil lørdag den 27. August havde det ikke regnet i 4-5 uger, men netop denne lørdag morgen åbnede himlen sig og regnen væltede ned fra den tidlige morgenstund mens jeg sammen med et andet medlem fra Køge HåndbryggerLaug satte standen op og indtil kl. 13.30. Indtil da, var der kun meget få gæster der kom forbi for at smage en af vores otte øl – heri blandt min GOSE med passionsfrugt ”And so it GOSE”.

Da regnen i løbet af eftermiddagen stoppede og solen kom frem, kom gæsterne i stort tal til Hugos Gård og Bag Haverne i Køge for at smage på de mange øl, som de 24 stande præsenterede.

Her står jeg som formand for KHBL ved siden af Ølanmelder Carsten Berthelsen samt KHBLs alround Guldvinder 2022 Michael Hartmann

Der var rigtig god respons fra de gæster der besøgte vores stand. Faktisk var der mange der spurgte hvor man kunne købe vores øl – og her måtte vi sige, at det var “once-in-a-life-time”-oplevelse og de udelukkende kunne smages på vores stand. Herefter var der flere der kom tilbage både en og to gange for at smage på herlighederne.


En rigtig god oplevelse, hvor der atter en gang blev bevist at godt håndbrygget øl i høj grad er på samme højde (ofte bedre) end kommercielt brygget øl.

Smagstestvinder af 2022 julebryg i Køge HåndbryggerLaug

Ni kandidatøl stillede op den 17. august på Hugos Kælder i Køge til dette års smagning og udvælgelse af årets julebryg 2022 i Køge HåndbryggerLaug.

En våd omgang først på dagen. Står her sammen med min håndbrygskollega Erling W. Hansen

En våd omgang først på dagen. Står her sammen med min håndbrygskollega Erling W. Hansen

Feltet af håndbryggede øl var bredt gående fra både en 2.5% dark mild, 5% altbier, 7% dark ale, 7.9% weizenbock, juleporter samt ikke mindre en fire forskellige øl baseret på den samme urt, men med hver sin type gær (Lalleman London, Nottingham, Windsor og S-04).

Ud over et større antal KHBL medlemmer, deltog også den ansvarlige ølindkøber og beer sommelier hos Meny WIKA i Køge; Brian Lindberg Hansen og indehaver af Hugos Kælder; Thomas Madsen.

Hver deltager fik opskænket de ni forskellige øl og skulle via blindsmagning udvælge den kandidatøl hver især syntes var en god juleøl til både juleaften, julefrokosten og besøget på Hugos kælder både før og efter jul.

For både WIKA/Hugos og håndbryggerne var der enighed om, at min weizenbock-øl (Bavarius) var blandt de bedste. Herudover valgte Brian og Thomas juleporteren som den anden vinder.

Begge øl vil nu blive brygget kommercielt og solgt på Hugos som fadøl og hos Meny WIKA Køge på flaske/dåse. Det forventes at de to juleøl vil blive lanceret primo/medio november.

Smagning af årets KHBL julebryg er i gang

Smagning af årets KHBL julebryg er i gang

Køge Øldag vender tilbage med et jubilæumsbrag

Køge Øldag har længe været en fast sommertradition i Hugos Gaard i Brogade. De seneste år har coronaen desværre været i vejen for det hyggelige arrangement, som plejer at samle mellem 2.000 og 3.000 deltagere. Til gengæld vender Køge Øldag tilbage med et brag i år for 10. gang med flere udstillere og flere øl end normalt og musik fra to scener.

Køge Øldag 2022 finder sted lørdag 27. august 2022, hvor dørene åbner klokken 11, mens borgmester Marie Stærke officielt åbner festivalen klokken 13, og Thomas Madsen (indehaver af Hugos) lægger ikke skjul på, at han og de øvrige arrangører i den grad ser frem til at kunne byde gæsterne velkommen igen efter et par års pause.

Altid god stemning på Køge Øldag

Altid god stemning på Køge Øldag

I år har man valgt at udvide festivalpladsen langt ud i den næste gård for både at få plads til en ekstra scene og til alle gæsterne, og planlægningen er i fuld gang for årets arrangement – både i forhold til øl og musik. På scenen kan publikum blandt meget andet se frem til at opleve Mr. Mike's Jazzmen kl. 12 og Michelle Birkballe Trio kl. 16.

Ifølge Thomas Madsen er Køge Øldag Danmarks næststørste ølfestival, og det er et arrangement, som tiltrækker både køgensere og gæster udefra, som kommer for både den gode stemning og for at smage sig igennem en del af det store udvalg af øl fra ind- og udland.

Køge HåndbryggerLaug vil være repræsenteret med 8 forskellige øl. De fire første øl bliver serveret i tidsrummet fra kl. 11:00-15:30 og de fire sidste bliver serveret fra kl. 15:30-20:00. Jeg har i den forbindelse brygget en Gose med passionsfrugt med navnet “And so it GOSE”, som vil blive serveret denne dag.

Billetter til arrangementet kan købes her.

GOSE - Ohne Bedenken

Ølstilen "Gose" opstod i Goslar, en lille by i det østlige Tyskland. Det er uvist, om ølstilen er opkaldt efter byen eller Gose-floden, der løber gennem byen. Byen blev opkaldt efter floden, så på en eller anden måde er alle tre beslægtede. Byen Golar blev grundlagt i det 10. århundrede. Sølvaflejringer blev fundet tæt på sammen med andre mineraler som kobber, zink, bly og salt. Med sådanne mineraler udbredt rundt omkring i byen er det uundgåeligt, at grundvandet ville indeholde salt.

Ølstilen under navnet Gose dukkede første gang op i slutningen af 1400-tallet. Det blev først anerkendt i begyndelsen af det 18. århundrede. Mange artikler hentyder til, at Gose har eksisteret i mindst 1000 år. Gose begyndte som en ølstil i Goslar, men den voksede op i byen Leipzig omkring 100 km væk. I 1738 var stilen så stor i Leipzig, at bryggerne dér begyndte at lave deres egen indeholde koriander og salt.

Under Første Verdenskrig var Goses popularitet faldende. Ved slutningen af anden verdenskrig lukkede det sidste Gose-bryggeri sine døre for altid. Stilen gennemgik en genoplivningsfase i mindre skala i 1949, men desværre døde den også i 1966. Det var først i 1980'erne og restaureringen af den klassiske Gosenchenke "Ohne Bedenken" i Leipzig, at kimen til dens genopståen blev sået. Uden noget lokalt bryggeri, der var villig til at tage en chance for at levere, hvad der var blevet en ølmærkelighed, blev Berliner Weisse-bryggeriet Schultheiss i Østberlin hyret, men dette var kortvarigt, da det på trods af den utrolige pub-restaurering ikke lykkedes for Gose.

Heldigt for os gav tilhængerne aldrig op, og i slutningen af 1990'erne blev det lidt af et kultfænomen. Først besluttede Bayrischer Bahnhof, et andet restaureringsprojekt, at brygge Gose i det helt nye bryggeri, som også indeholdt bayerske retter til sakserne. "Ohne Bedenken" serverede igen Ritterguts for at styrke den tyske ølscene.

Udseende Gose er medium gul til en dyb guld farve. Den er ufiltreret og indeholder god kulsyre. Skumkronen er langtidsholdbart, med små tætpakkede bobler.

Aroma Frugtaromaen (æbler, pærer, kvæde) er let til medium og giver en let syrlighed. Koriander kan have en citronlignende karakter. Saltet burde næsten ikke kunne duftes.

Smag Syrligheden skal være mærkbar, men aldrig skarp. Frugtkarakteren (citron, grapefrugt og stenfrugt) er let til moderat. Maltsmag vil være let til moderat og vil være brødagtig. Salt skal være mærkbart, men aldrig overvældende. Humle bør være ikke-eksisterende. Ingen tegn på smag og lav bitterhed. Syren kan ses på øllets finish og siges at være tørstslukkende.

Mundfølelse Kroppen er let til lav-medium med god kulsyre. Det vil være sprødt, rent og forfriskende.

Mit bud på denne dejlige ølstil er inklusiv passionsfrugtpuré, for at give et modspil til korrianderen og den saltede smag. En rigtig tørstslukker.

Opskriften findes under

Opskriften findes under "Processen/Opskrifter" eller kan downloades på "Brewfather" - søg på Havdrup

Stor succes ved DM i Håndbryg 2022

Endnu engang stor succes ved DM i Håndbryg til Køge HåndbryggerLaug (KHBL) For andet år i træk er et medlem af KHBL blevet kåret som den bedste håndbrygger i Danmark.

I 2021 var det gutterne ved Maltkings og i år var det Michael Hartmann der løb af med den største ære at blive kåret som Danmarks bedste håndbrygger 2022 for hans fadlagret øl i kat. 13 Specialøl.

Herudover blev det til en guldmedalje i Kat 1 til Dan og Bjarne (DB Bryg) for deres Tjekkiske pilsner og både en bronze medalje i kat 1 (Münchener Helles) og en sølv medalje i kat 5 (Altbier) til Jan-Ulrik Hansen.

KHBL er en meget velfungerende forening for både nybegyndere, øvede og meget dygtige håndbryggere der alle deler samme passion om at lave rigtigt godt øl. Hvis der er nogle derude, der har lyst til at blive medlem af foreningen og som bor i nærområdet til Køge, så besøg vores hjemmeside khbl.dk og se hvad vi har at byde på. Alle er velkommen. Stort tillykke til vinderne.🏆🥇🥈🥉🍺

Polish Home Brewers Championship 2022

Inspireret af andre danske håndbryggere der med succes har deltaget i håndbrygningskonkurrencer i udlandet, så jeg i begyndelsen af foråret et opslag på Facebook hvor man kunne deltage i det åbne polske mesterskab for håndbryggere.

Jeg har selv rejst meget i Polen, både som privat og med firmaet. På disse rejser har jeg altid nydt at smage deres mange forskellige øl - ofte fra små bryggerier. Netop derfor syntes jeg det kunne være spændende at prøve kræfter med håndbrygskollegaer i Polen ved dette håndbrygsevent.

Resultatlisten ved DM i Håndbryg 2022

Resultatlisten ved DM i Håndbryg 2022

Indbyggerne i Polen drikker rigtigt meget øl. I 2021 blev det til ikke mindre end 98 liter pr. indbygger, hvilket bringer Polen op på en 4. plads over lande med størst ølforbrug, kun overgået af ølnationer som Tjekkiet, Østrig og Tyskland. Mere end 150 bryggerier fungerer nu med succes i Polen. En tredjedel af dem er åbnet i løbet af de sidste 2-3 år i kølvandet på mikrobrygrevolutionen. Hvert år præsenterer lokale bryggerier op til 1000 nye øl til den kræsne lokale offentlighed. Til sammenligning har Danmark 250 bryggerier og præsenterede i 2021 næsten 2.000 forskellige øl.

Jeg stiller op i 4 kategorier: 45A Imperial IPA (”Flower Power”), 46A Belgisk Dubbel (”Bedste Venner”), 41A Doppelbock (”Kreator”) og 51A Quadrupel (”Stjernedrys”). Der deltager i alt 331 håndbryggere, som har indsendt ikke mindre end 712 forskellige øl til konkurrencen.

Der skal både indledende, semifinale og finale til før vinderen af hver kategori og en samlet Grand Champion offentligøres den 11. Juni i Warzawa ved Home Brewers Festival 2022.

Ølforedrag til støtte for Red Barnet

Jeg har flere gange før Corona været ude at holde foredrag om øl i virksomheder, ølklubber og øllaug. Det har været utroligt spændende at møde forbrugeren/kollegaerne i øjenhøjde og tale om min passion for øl.

Efter hverdagen igen efter Corona er blevet normaliseret, er jeg begyndt at få forespørgsler om jeg har mulighed for, at lave mit 1½ times ølforedrag/-smagning. Lysten er der, men det er ikke altid at lageret af forskellige øl er tilstrækkelig til, at deltagerne kan få sig en bred smagsoplevelse.

Det var det heldigvis, da jeg begyndelsen af maj var ude at holde foredrag for en større dansk industrivirksomhed. Betalingen for mit foredrag blev doneret af mig til Red Barnet og deres indsats for børnene i Ukraine. Beløbet blev overført af virksomheden direkte til Red Barnet sammen med de donationer der blev givet af deltagerne. En hyggelig eftermiddag i den gode sags tjeneste.

Stor succes ved TapHouse Open 2022

10 finalister havde den 28. april fundet plads på TapHouse i Lavendelstræde, Kbh og var klar til at byde publikum velkommen da TapHouse Open gik i gang kl. 15-19.

Der var rigtig mange gæster der kom forbi og smagte på mine tre finaleøl som var: ”Piña Colada Sour Ale” (Sour), ”Kreator” (dobbelt bock) og ”Petit Four” (imperial stout). Jeg havde til anledningen fået hjælp af min gode ven Henrik, som bidrog med at skænke op og skabe en god stemning for de mange besøgende.

Samlet set blev det til en 3. plads for min ”Kreator” (dobbelt bock), som fik rigtig gode ord og anmeldelser med af selveste Carsten Berthelsen, som var en af de fire dommere. Samme person var efterfølgende nede på standen, hvor vi fik en god snak om den ædle bryg.

Vinderen af TapHouse Open blev en Sour tilsat tre forskellige bærtyper.

Tre finaleøl ved "Tap House Open 2022"

Jeg er meget beæret over, at hele tre af mine øl er kommet i finalen i "Tap House Open 2022", som finder sted den 28. april kl. 15-19 i Lavendelstræde 15 i København.

Til finalen i denne håndbrygkonkurrence, er der af Tap House, blandt et større antal ansøgere, udvalgt i alt 10 håndbryg brygget af håndbryggere fra hele landet.

Fire dommere vil på dagen smage og bedømme de ti øl og udpege en samlet vinder der udover at vinde brygudstyr også får sin vinderøl brygget kommercielt og efterfølgende solgt på Tap House som en af deres 61 forskellige fadøl. Der er for publikum fri adgang på dagen, hvor der kan smages på de ti håndbryg.

Dommerne er Peter Vad Godtberg Jensen (brygger hos Bad Seed Brewing og kyndig ølanmelder under navnet Master Of Hoppets), Carsten Berthelsen (forfatter af en mængde bøger om øl, foredragsholder, professionel øldommer samt ølguru i naturligvis Natholdets Julekalender), Simon Toft (manden bag hele to succesfulde danske bryggerier, nemlig ØLSNEDKEREN og Observatoriet) og Michael Rahbek (en mand med mange års erfaring indenfor øllets verden, og med rod i Nørrebro Bryghus hvor han har beskæftiget sig med både ølbrygning, ølsmagninger, ølanmeldelser og meget andet).

61 forskellige fadøl kan der smages på hos Tap House

61 forskellige fadøl kan der smages på hos Tap House

2. plads i Hop House Homebrew Competion

Det var med glæde, at jeg søndag aften den 10. april fik meddelse om, at min engelske porter "Miraculix" var kommet ind på en anden plads i Hop House Homebrew Competion.

Som Paul Hertz skrev (sad i dommerpanelet): "Miraculix er en rigtig vellykket øl og meget tro mod stilen. Det var helt små ting, som afgjorde 1. og 2. pladsen, og vi var næsten ude i en fintælling".

Smagning i gang ved Hop House Homebrew Competition

Smagning i gang ved Hop House Homebrew Competition

Kommende håndbrygskonkurrencer/-events

DM i Håndbryg 2022

Som tidligere år stiller jeg op til DM i Håndbryg med diverse øl. Efter DM i oktober 2021 hvor jeg vandt en sølv medalje for min hvedeøl "Ensian" og en bronze medalje for min syrlige øl "Sweet & Sour", lagde jeg en plan for de bryg jeg ønskede at stille op med i foråret til DM 2022. 

Ud af de bryg jeg bryggede i løbet af efteråret og vinteren var der efter endt prøvesmagning ultimo marts ingen bryg som faldt igennem. Der er selvfølgelig nogle favoritter, men jeg er selv meget tilfreds med resultatet af de 11 øl som jeg i år stiller op med til DM i Håndbryg.

Selve kåringen af medaljevinderne i DM i Håndbryg kan live-streames på Facebook den 18. juni. Tidspunktet er endnu ikke kendt, men omkring kl. 15 eller 16 plejer det at være. Du kan se sidste års kåring her

Taphouse Open 2022

Et tilbagevendende event er ”Taphouse Open”, hvor brewpubben i indre København (Lavendelstræde 15) med sine 61 fadølshaner inviterer håndbryggere til at komme med deres øl til vurdering, for efterfølgende at udvælge de 10 bedste øl til en finale den 28. april, hvor øllene skal serveres for og vurderes af publikum.

Ud over æren og noget brygudstyr, så bliver vinderøllen også brygget på et kommercielt bryggeri og efterfølgende solgt som fadøl hos Tap House.

Jeg vil også her deltage med flere øl til dette spændende event. Så må jeg se, om jeg er så dygtigt at blive udvalgt til at deltage i finalen ultimo april. Mere info om eventet kan ses her.

Hop House Home Brewers Homebrew Competition! #1

Jeg har også valgt at deltage i Hop House's egen håndbrygkonkurrence, som bliver afviklet i weekenden den 8. - 10. april 2022, hvor de bedste tre øl bliver præmieret med gavekort fra Maltbazaren og Hop House.

Paul Hertz, Kristian Bøcker Schepelern (The Beer Hive) og Mariana Schneider (G.L.O.W / Amager Bryghus) er dommere.

Mere info om eventet kan ses her.

Deltagerantal i DM i Håndbryg 2022 fordelt per stilartkategori. Jeg deltager ikke i stilart 4 og 12

Deltagerantal i DM i Håndbryg 2022 fordelt per stilartkategori. Jeg deltager ikke i stilart 4 og 12

Podcast om verdens bedste hobby

Jeg sidder ofte og hører podcast eller ser videoer på Youtube om ølbrygning. De der selv har været inde og søge på emnerne vil finde et efterhånden meget stort udvalg, som det kan være svært at vælge fra. Nedenstående følger nogle gode podcast og videokanaler, som jeg synes har givet mig megen information og ny viden. Måske det også er noget for dig. GOD FORNØJELSE.

The Next Batch (Youtube kanal) -  Meget dygtig og inspirerende norsk håndbrygger (Christian Melgaard der kalder hans håndbryggeri “marebrygg”).

David Heath Homebrew (Youtube kanal) - Engelsk professional dygtig brygger, der er flyttet til Norge og som fortæller om hans erfaringer med håndbryg. Han tester samtidigt en hel del udstyr, som han giver sin mening om.

BeerSmith Home Brewing Podcast (podcast og youtube kanal) - Med interviews fra dygtige håndbryggere, professionelle bryggere og andre inden for industrien.

Brygklubben - Alt om håndbrygning af øl (podcast)  Her for du mulighed for, at lytte på formanden for danske øldommer Carsten Holløse og hans store erfaring inden for håndbryg.

Brulosophy har en masse artikler og en ret fed podcast omkring alt muligt. Find dem der omhandler dine spørgsmål og lyt/læs. Så kommer man ret langt.

Der er et øldigt land - Podcast om øl, hvor Anders Seistrup fra Beercause besøger danske bryggerier. 

Brygkalender 2022

Selvom året først lige er skudt i gang, har jeg lavet opskrifter på de forskellige bryg, som jeg ønsker skal være klar til at kunne stille op med i diverse festivaller og konkurrencer i løbet af året og i begyndelsen af 2023. Kalenderen er ikke komplet, da flere andre bryg vil blive tilføjet efter lyst og behag samt efter forespørgsel fra familie og venner.

Der er nogle gengangere at spore, som jeg tidligere har brygget, men som jeg nu forsøger at forfine ud fra de kommentarer jeg har fået fra diverse dygtige mennesker der har smagt dem – her i blandt Münchner Dunkel og English Best Bitter.

For de øvrige øltyper er de alle nogle som jeg ikke før har prøvet at brygge og som er udfordrende idet de enten kræver lang modningstid (f.eks. Barley Wine og Wee Heavy) eller stiller store krav til at alle processerne fungerer helt optimalt (gæringstemperatur, oxidering m.m.) som det f.eks gør sig gældende for den moderne lyse lager og Saison.

Herudover får jeg også stiftet kendskab til røgøllen, som i smagssammenhæng skille vandene. Nogle elsker den og andre kan ikke udstå den. Mit mål er, at kunne lave en røgøl der er afbalanceret, så det ikke bliver som at slikke i et askebægre.

India Pale Ale (IPA) vs. Double IPA (DIPA) – Hvad er forskellen?

Efter mange bryggers mening er der ingen regler, når det kommer til at brygge IPA eller DIPA, og det kan være vanskeligt at definere forskellene mellem de to. Hvis du har kærlighed for dejlige humler og elsker single IPA'er, så er den imperiale/dobbelte IPA ølstil helt sikkert noget for dig!

Hvad er en IPA? India pale ale er en af de mest populære ølstile og omtales ofte som "rygraden i håndværksølindustrien". IPA'er har en lang historie over hele verden, og det ville være svært at finde et bryggeri, der ikke brygger en India Pale Ale. Ikke alene forveksles IPA'er ofte med dobbelte IPA'er, men folk blander også forskellene mellem pale ale og India pale ale.

En India pale ale vil være brygget med mere fremtrædende humle og lidt mere bitterhed end en pale ale. Aromaer af citrus, fyrretræ og blomster er ofte til stede i en slurk af en IPA. En typisk India pale ale vil have en ABV på omkring 6-7%.

Hvad er en dobbelt IPA? En dobbelt IPA, også kendt som en imperial IPA, er en ølstil, der blev skabt i Amerika. Idéen til DIPA var et resultat af den popularitet, som India pale ales har opnået i løbet af de sidste par år. En dobbelt IPA er ligesom en enkelt IPA, men med meget mere humle og mere malt.

Dobbelt India pale ale er ofte rigere i tekstur end en enkelt India pale ale. Med den ekstra malt også tilføjet, kan det færdige bryg have mere af en karamel eller ristet smag. Typisk har DIPA'er mere alkohol i sig og har normalt en ABV på 9-10% eller højere. Dobbelt IPA kan også tage dobbelt så lang tid at brygge.

Er Double IPA'er og Imperial IPA'er det samme? Mange mennesker tror, at en Double IPA er en anden stil øl end en Imperial IPA. Dette er ikke korrekt. Dobbelt IPA er det samme som en Imperial IPA. Formentligt er "double" kommet fra forkortelsen af IIPA, som i (double I)PA. "Double" er mere almindeligt brugt i Nordamerika, mens "Imperial" benyttes mere i Europa.

"Flower Power Imperial IPA" Til min Imperial/Double IPA har jeg brugt store mængder humleblomster både under kogninger, ved 80grader og ved tørhumling. Når den er klar bliver det en øl med ekstra af det hele – en rigtig ”Power”-øl.

Min hvede

Jeg har fået inspiration til at sammesætte min weissbieropskrift fra den nu nedlagte Weißbierbrauerei Willner (1882-1990) i bydelen Berlin Pankow hvor området Weissensee befinder sig. Bryggeriet var kendt for, at brygge den typiske Weissbier. ”Weissensee” er også en tysk tv-serie der handler om livet for to familier i Østberlin mellem 1980 og 1990, da den kommunistiske DDRs æra slutter langsomt. Det meste af handlingen foregår i bydelen Weißensee i Berlin.

Weissbier er en øltype, som har været fremstillet i Tyskland i generationer. Det er en overgæret ølsort, hvor mindst halvdelen af malten stammer fra hvede. Hvedeøl kan kendes på den fyldige smag, som er markant anderledes end smagen af øl brygget på bygmalt. Desuden kan øllet genkendes på, at det er uklart. Uklarheden skyldes hvedens høje proteinindhold modsat den næsten proteinfrie maltbyg.

Wit betyder "hvid" på hollandsk/flamsk og henviser til hvedeøl eller witbier i belgisk stil, kendt på fransk som bière blanche.

Weisse er modstykket på tysk for "hvid", mest almindeligt brugt med henvisning til den sure Berliner-øltype, men også nogle gange til den bayerske type, som i weissbier.

Weizen er det tyske ord for "hvede", som oftest anvendes på den bayerske hvedeølstil. Hefe betyder simpelthen "gær", hvilket indikerer en ufiltreret øl serveret med dens gær, den mest populære form af den bayerske type.

Forskellige andre hvedølstermer omfatter dunkel ("mørk"), steinfarbenes ("rav"), bock og doppelbock ("stærk" og "dobbelt stærk") og kristal ("filtreret").

Den brede hvidølsfamilie opstod i Nordeuropa omkring 1000 e.Kr. og var historisk forbundet med humlehandelscentre som Hamborg og Nürnburg, lidt i modsætning til vores moderne billeder af disse som øl med lav humlebitterhed og nogle gange, som i tilfældet med belgiske witbier, selv med krydderier som appelsin og korriander tilsat.

Opskriften findes under

Opskriften findes under "Processen/Opskrifter" eller kan downloades på "Brewfather" - søg på Havdrup

Murmaleri som hyldest til Bryggeriet Willner i Weissensee, Berlin

Murmaleri som hyldest til Bryggeriet Willner i Weissensee, Berlin

Hvad er en Helles?

Münchner Helles er noget i retning af den bayerske pendant til pilsnerølen fra Pilsen i Tjekkiet. I München er denne øl lige så populært som hvedeøl/weissbier. Her serveres den gyldengule, klare drik i store, imponerende glaskrus. Bryggemetoden blev udviklet i 1300-tallet. På det tidspunkt begyndte de bayerske bryggermestere at opbevare deres øl i huler ved foden af Alperne. De kølige temperaturer fik øllet til at holde længere og gjorde det muligt for undergærende gær at virke.

Münchner Helles er gyldengul øl med et tæt hvidt skum. Med sin subtile humletone smager den let maltet og nem at drikke, så du kan drikke meget af den 😊. I alle Münchens ølhave serveres den lette øl fra de store Münchenbryggerier. Bestiller du “en øl” der, får du altid en let øl/Helles.

Den første undergærede Helles forlod München og Spaten-bryggeriet den 21. marts 1894. Bryggeriet reagerede på Bohemian Pilsner, den første lette undergærede pilsnerøl fra 1842, som blev stadig mere populær med sit lave alkoholindhold og truede med at blive en konkurrent til den sødmaltede bayerske mørke øl ved siden af den nordtyske pilsner.

Fra Anden Verdenskrig blev undergæret øl den mest populære øltype i Bayern og er nu en vigtig del af udvalget af München-bryggerier. Hvis du vil smage en Helles fra de store München-bryggerier, skal du købe disse varianter: Spaten Munich Hell, Augustiner Lagerbier Hell, Hacker-Pschorr Munich Hell, Hofbräu Original, Paulaner Munich Hell, Löwenbräu Original og Franziskaner Bräu Helles.

Der tilsættes lidt mindre humle til denne lette øl end til for eksempel pilsnerøl, hvilket betyder, at den smager sødere og har en lavere bitterhed på 16 til 22 IBU (International Bitterness Unit) end pilsner med sine 30-45 IBU. Alkoholdindholdet ligger typisk omkring 5 volumenprocent. Inden den fyldes fustage eller flaskes, filtreres den” blege” øl (det tyske ord ”Helles” kan oversættes til lys eller bleg), indtil den er klar, hvorfor den også oftes kaldes en klar øl. Imidlertid er dette ofte svært at gøre for os håndbryggere hvorfor vi ofte bliver nødt til at tilsætte f.eks. irish moss under kogningen, Brewex under gæringen og yderligere laver cool crash ved 4 grader i slutningen af gæringsprofilen, for at gøre øllen så klar som muligt. Herudover hjælper det også at tvangskarbonere i stedet for at benytte sukker til karbonering.

Münchner Helles har derfor den perfekte sammensætning til at være let og forfriskende øl til sommerens arrangementer eller blot som en kølig på terrassen.

Jeg har valgt at navngive min øl efter et tysk lærings- og udsendelsesprogram som ønsker at fremme det tyske sprog. Jeg har selv haft stor gavn og glæde af at benytte DW i min tyske sproglæring.

Opskriften findes under

Opskriften findes under "Processen/Opskrifter" eller kan downloades på "Brewfather" - søg på Havdrup

Den bayerske snack med Obazda smager godt til en Münchner Helles.

Den bayerske snack med Obazda smager godt til en Münchner Helles.